Gratis verzending in Nederland & België v.a. €50
350+ snoepsoorten van de échte merken
Een 9,5 uit meer dan 2100+ reviews!
Ma-Vrij voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
9,5 tm-wwk
Waarom is drop typisch Nederlands?

Waarom is drop typisch Nederlands?

0 reactie minuten lezen
Dat we allemaal van drop houden, begrijpen we. Maar waarom is drop eigenlijk typisch nederlands? Dat hebben we voor je uitgezocht. Het antwoord op waarom drop nederlands is en wat nou typisch nederlandse dropjes zijn.

Waarom is drop typisch nederlands?

We kennen het allemaal, maar waarom is drop nederlands, eigenlijk? Het lijkt er op dat wij drop typisch nederlands vinden. Althans, dat denken we. Maar waarom? Dit blog gaat over een typisch nederlands product dat de afgelopen jaren ontzettend aan populariteit heeft gewonnen. Drop in Nederland is namelijk aan een ontzettende opmars bezig.

Alhoewel we ook ontzettend veel andere snoepjes eten op jaarbasis, blijft drop altijd een speciaal plekje in ons hart houden, denken wij. Maar waarom is dat zo? In de Scandinavische landen is het ook best populair, toch? In dit artikel leggen we je uit waarom drop typisch nederlands is, en waarom absoluut niet.

drop is typisch nederlands venco reclame boot

Waarom drop nederlands is

Omdat wij in Nederland veel meer drop eten dan in andere landen - miljoenen kilo’s per jaar. Het bewerkte sap van de zoethoutplant is hier zelfs zo ontzettend populair - zelfs in het buitenland kunnen we niet zonder.

Zoals je weet is drop in het buitenland ook populair. Wil je nou drop bestellen in het buitenland, lees dan eens onze blog of bekijk gelijk de verzendtarieven naar landen in de EU.


Het verhaal door de eeuwen heen

Dat drop typisch nederlands is, vinden we in Nederland maar al te mooi. Maar de volledige geschiedenis van drop (lees dit artikel als je meer informatie wil) gaat wel wat verder dan onze landsgrenzen. Drop is in de eerste plaats natuurlijk uitgevonden door de familie Amarelli in Italië in 1731 en daarna verbeterd door de engelse apotheker George Dunhill die in 1760 suiker aan de dropjes toevoegde. Sindsdien zijn we het massaal gaan eten en volgde de productie vanzelf. En nu kunnen we het ons niet meer anders voorstellen!

Waarom is het woord drop Nederlands?

Het Nederlandse woord drop is afgeleid van een druppel (drop). Vroeger bestond er nog geen drop, alleen sap uit de zoethoutwortelplant. De druppels of “drops” van dit extract werden verkocht als geneesmiddel tegen hoest. Niet alleen het extract werd zo genoemd, maar ook alles wat er uit voortkwam - het dropje zoals wij dat nu kennen!

waarom drop in nederland een typisch snoepje is

Drop, een calvinistisch snoepje

Het snoepje heeft gewoon bepaalde eigenschappen die drop typisch nederlands maken. Zoals Roel Nouws (Marketing, Perfetti van Melle) het eigenlijk heel mooi samenvat:

"Eigenlijk is drop het toppunt van calvinistisch snoepen", vat Nouws samen: "Het is zwart. Het is meestal zout en heeft daardoor eerder iets van 'pijniging' dan van "genot". "Je kunt het tamelijk discreet eten, je doet er lang mee en het is nog relatief goedkoop ook!" En het gezondheidsimago van drop (het ligt niet voor niets als verkoudheid medicijn bij apotheker en drogist) is "een prima alibi om te snoepen," aldus Nouws.

bron: Drop, prima alibi om te snoepen, Menno van Duuren voor Utoday, 2003

roel nouws over waarom drop een calvinistisch snoepje is

Roel Nouws houdt zich bezig met de marketing voor Perfetti van Melle, het bedrijf achter onder andere Klene drop, Look-o-Look, Smint en nog veel meer. Hij heeft het in dit artikel vooral over de staat van de Nederlandse dropmarkt (let op: ongeveer 20 jaar geleden, er is veel veranderd in de tussentijd). De kwaliteit van de drop is ook een stuk beter geworden. Benieuwd naar de beste drop van Nederland? Kijk dan eens hier!

Op de vraag waarom is drop zwart geven we hier antwoord! Tip: het zit hem in de ingrediënten.. maar welke dan? Dat lees je hier!

Wat zijn dan echt typisch nederlandse dropjes?

Ja, in nederland zijn we er echt ontzettend gek op. Maar als je nou drop aan iemand wilt geven, wat geef je dan als je op zoek bent naar typisch nederlandse drop? Juist, die hebben we even voor je op een rij gezet:

Deze dropjes zijn onder andere van de merken: Meenk en Klepper en Klepper. Wil je meer zien? Bekijk dan alle merken drop. We hebben voor je op een rij gezet zodat je ze gemakkelijk kunt bestellen.

De reden dat drop typisch Nederlands is

Drop is typisch nederlands omdat wij er mee opgegroeid zijn. We weten niet beter dan dat drop Nederlands is. Dat komt doordat onze voorouders al generaties lang drop eten en het doorgeven aan hun kinderen. Drop is om die reden in Nederland al jaren populair. Drop wat vroeger gegeten werd noemen we oud hollandse drop, wil je daar meer van zien klik dan op de link!

Aldus Roel Nouws: “Met Fruittella maak je vrienden in het buitenland, maar niet met drop. Dat heeft nu eenmaal een hele specifieke smaak, vooral door het salmiakzout dat erin zit. Je moet het eigenlijk 'leren eten'. Als kind al. Op latere leeftijd pak je dat niet meer zo snel op

bron: Drop, prima alibi om te snoepen, Menno van Duuren voor Utoday, 2003

Als je op zoek bent naar een oer-nederlands snoepje, dan kan drop natuurlijk niet ontbreken in je selectie. Sinds jaar en dag eten we het met veel plezier. Sommigen zeggen dat het komt door de zee dat we zo veel zoute drop eten. Wie zal het zeggen! Maar dat drop typisch nederlands is, weten we nu wel zeker.